Bandet, der forlod hjemlandet for musikken…
Melechesh, der gør sig inden for genrerne death, black og thrash metal med et strejf af orientalske toner, blev dannet af mastermind, sanger, guitarist, bassist, keyboardspiller, Ashmedi, i året 1993 - i Jerusalem, den religiøse metropol i Israel.
Efter flere års forsøg på at dyrke metalmusikken i de religiøse omgivelser, og efter gang på gang at have mødt modstand, tog Melechesh i 1998 en stor beslutning. For hvad gør man, når muligheden for at udleve sin passion bremses af omgivelserne? Lægger man denne passion på hylden eller rykker man sit liv op med rod, og flytter til et sted, hvor man har frie tøjler?
For Melechesh faldt valget på sidstnævnte, og tre af bandets fire medlemmer flyttede i 1998 til Holland for at starte på en frisk. På dette tidspunkt havde bandet udgivet studiealbummet As Jerusalem Burns… Al´Intisar, der - med dén titel - måske også var at lege med ilden, i forhold til hvor de befandt sig fysisk?!
Efter at Melechesh havde slået sig ned i Holland, og fundet en afløser for trommeslageren Lord Curse, fulgte de fire albums: Djinn, Sphynx, Emissaries og The Epigenesis.
Enki er navnet på det sjette og nyeste album, hvor Lord Curse i øvrigt atter har indtaget pladsen ved trommesættet.
Pille ved pitch´en, hive den 12-strengede guitar frem og invitere Max Cavalera…
… Er et par af de detaljer, som præger det nye album, Enki, der udkom den 27. februar via Nuclear Blast. Albummet er produceret af Ashmedi selv, mastered af Jonas Kjellgren i Black Lounge Studios i Sverige og indspillet i hhv. Devasoundz Studios i Athen og Grindhouse Studio, New York.
Med Max Cavalera som gæstesanger på nummeret ”Lost Tribes”, Sakis Tolis (Rotting Christ) som gæstesanger på titelnummeret ”Enki – Divine Nature Awoken” og Volbeat-guitarist, Rob Caggiano, på gæstevisit på nummeret ”The Palm the Eye and Lapis Lazuli” byder Enki også på et par friske pust udefra.
Ved indspilningen af albummet blev pitch´en ændret fra den gængse 440 Hz frekvens til 432 Hz, hvilket skulle være med til at give numrene en dybere sonisk lyd, og være mere i overensstemmelse med universets vibrationer. Hvor vidt det lykkedes Melechesh at skabe universelle vibrationer på Enki, kan jeg næppe bedømme. Dog er albummet endt ud i at have en superfed lyd, hvor hver en detalje er knivskarp samtidig med, der stadig er en sprød kant. Der er desuden noget magisk og svævende over lyden, især hvor de mere østerlandske toner skinner mest igennem.
Enki rummer bl.a. aggressive og fandenivoldske numre, som ”Tempest Temper Enlil Enraged” og ”Metatron and Man”, der kører i højt tempo med skarpe riffs og soloer på både 6- og 12-strenget guitar. Der toppes med Ashmedis fæle og aggressive vokal og de fine instrumentale detaljer - både fra de grundlæggende instrumenter men også fra de mere eksotiske.
Alt sammen har et touch af orientalske toner, sammensat på harmonisk og raffineret vis.
Enki byder dog bl.a. også på det otte minutter lange instrumentale nummer, ”Doorways to Irkala”, der er både hypnotiserende, befriende og eventyrligt. Her leges der hovedsagligt med instrumenter som sitar, saz og eksotisk percussion - og uden så meget som et strejf af metal, er det måske her de universelle vibrationer træder i karakter?!
Nummeret er det næstsidste på albummet, efterfulgt af det næsten 13 minutter lange ”The Outsiders”, der først sørger for en blid vækning og tilbagevenden til de tungere toner, geniale riffs og fantastiske detaljer, der også præger dette nummer.
1001 nat – Fandenivoldsk, dog med orientalsk harmoni…
Med Enki har Melechesh leveret endnu et spændende og velproduceret album, der byder på et mix af melodisk og aggressiv metal, krydret med orientalske toner.
Enki byder på et hav af finesser, leveret af bandets super dygtige musikere. Desuden er vokalen endnu skarpere, end dén vi ellers kender fra Ashmedi, og albummet er præget af perfektionisme og fine detaljer.
Melechesh har på genial vis fået den orientalske harmoni til at gå hånd i hånd med den aggressive fandenivoldskhed, hvor de orientalske islæt dæmpes, samtidig med at de aggressive udskejelser tøjles.
Nogle vil måske mene, at albummet ikke er helt så dunkelt og aggressivt som bandets tidligere udgivelser. Men uanset hvordan vi vender og drejer Melechesh´ sjette udspil, Enki, så ender det ud som værende kræs for enhver med øre for genial musik og lækre detaljer!