Interview med Morten G. Sørensen
Morten G. Sørensen
Som afslutning på et forrygende jubilæumsår 2024 har vi på Heavymetal.dk haft mulighed for at gå tilbage til dér, hvor det hele startede for 25 år siden. Morten G. Sørensen, Heavymetal.dk´s grundlægger, giver et eksklusivt indblik i sitets historie og deler ud af anekdoter fra dengang, sitet trådte sine barnesko.
Hej Morten! Tusind tak for, at du tager tid til at svare på vores spørgsmål i forbindelse med Heavymetal.dk’s 25-årsjubilæum!
Vil du ikke starte med at introducere dig selv, dine forskellige projekter inden for dansk metal og – for dem, der måske ikke ved det – fortælle vores læsere, hvilken relation du har til Heavymetal.dk?
Jo, selvfølgelig. Mit navn er Morten Gade Sørensen, jeg er født og opvokset i Sønderjylland, nærmere betegnet Aabenraa, og i dag bosiddende i nabobyen Rødekro med min kone og vores to store børn. Jeg er trommeslager i en række bands, blandt andre Pyramaze, Anubis Gate, Aurora, Wuthering Heights og Nepenth. Det er dog kun de tre førstnævnte bands, der er aktive i dag. Nårh, ja – jeg har også lagt trommer på et par soloplader med Lance King, som er vores tidligere sanger i Pyramaze, og på tre EP’er med Baron Carta – et projekt med Ralf Scheepers fra Primal Fear på vokal.
Det er dog ikke metaltrommerne, der giver smør på brødet, så min professionelle karriere er i IT-branchen, hvor jeg til daglig arbejder med netværk og sikkerhed i en større dansk virksomhed. Interessen for IT (eller EDB, som det jo hed i ”gamle” dage) og musik har jeg haft fra barnsben – jeg tror, jeg var 9 år, da jeg startede med at gå til trommeundervisning i den lokale musikskole.
Cirka et årti efter var det så den mest naturlige ting for mig at bruge mine evner og netværk fra begge lejre til at bygge et site dedikeret til metalmusikken – og dette blev så Heavymetal.dk, som jeg byggede op fra bunden med hjælp fra gode venner og stod i spidsen for indtil udgangen af 2012, hvor jeg overdrog rorpinden til Claus Ljørring.
Sitet opstod jo for 25 år siden. Kan du forsøge at sætte ord på den danske metalscene anno 1999?
Jeg synes sgu, den var sund og sprudlende. Der var mange gode bands rundtomkring i landet, som jeg husker det – det var jo før sociale medier og smartphones, så man bevægede sig i lidt mindre geografiske cirkler end i dag, hvor der virkelig er gang i den danske scene på kryds og tværs. Landet er ligesom blevet meget mindre – mange ting er blevet nemmere. Det er så fedt. For mit eget vedkommende synes jeg jo egentlig, at jeg var en del af den lokale scene – vi var altid i øvelokalet. Med Aurora spillede vi en del ”venskabskoncerter” med andre bands, blandt andre Sacrificial og Everticum fra Ribe. De kom og spillede hos os i Aabenraa, og vi spillede hos dem i RIAMUF. Det var sgu en fed tid. Der var en del danske bands, der blev signet på danske labels såsom Mighty Music, Serious Entertainment og Diehard Music. De to sidstnævnte udgav en række opsamlings-CD’er, der rimelig godt repræsenterede, hvad der rørte sig i den danske undergrund. Det var henholdsvis Extremity Rising og Fuck You We’re From Denmark. Det var store sager at få sin musik ud på CD for bands, der kun havde udgivet demobånd. En vigtig milepæl.
I en tid, hvor meget af dansk metal finder sted i de store byer, er det måske lidt overraskende, at Heavymetal.dk’s fødested er Sønderjylland – hvordan så den sønderjyske metalscene ud på det tidspunkt sammenlignet med nu?
Dengang som nu var den drevet af ildsjæle. I forhold til koncerter var det sådan, at hvis man ville have, der skulle ske noget, så måtte man selv engagere sig – der var ingen andre, der gjorde det. Jeg startede som frivillig i den lokale musikforening, Blue Note, som jeg efter nogle år blev formand for. Vi omdøbte den senere til Black Note – fordi det lød meget sejere, haha. Vi var en del, der fik rigtig meget ud af at hjælpe til her – den startede faktisk som en jazzklub, men det fik vi gennem tiden ’ødelagt’ med al den metal, vi fik til Aabenraa. Mange danske bands var forbi såsom Manticora, Red Warszawa, Withering Surface, Mercenary, Invocator, Mnemic, HateSphere, Compos Mentis, Illnath, Contempt og mange flere. Vi gjorde af og til også nogle gode scoops og fik Nightingale (Dan Swanö fra Edge of Sanitys sideprojekt) forbi som eneste koncert i Danmark. Det lod sig gøre på grund af byens korte afstand til den tyske grænse – bands, der var på tour med datoer i det nordtyske, skulle kun lige køre en lille omvej og slå et smut ind forbi Aabenraa, hvis de lige manglede et show i deres plan. Jeg fik også booket Carpark North, lige inden de breakede med ”Transparent and Glasslike”, så det var ikke altid 100 % metal. Vi startede desuden en metalcafé op, et koncept uden livemusik, hvor ligesindede bare kunne dumpe ind og høre metal, snakke og drikke øl – det var ret primitivt, men det fungerede vist nogenlunde.
Helt store navne måtte man selvfølgelig til de store byer for at opleve – vi havde kun plads til cirka 100 publikummer i NygadeHuset og dermed et ret begrænset budget, men så var det bare med at bruge sit netværk og holde øje med, hvad der rørte sig.
Der skete også en del på Sønderborghus, og på Panic/Aktivitetshuset i Haderslev var der også ofte metalkoncerter. Selv langt ude i et industrikvarter med korn og foderstoffer; på Banehuset i den lille by Sommersted var der koncerter. Det er der stadig i dag. Jeg tror, som før nævnt, at det er de frivillige ildsjæle, der får det til at ske alle steder i landet – og så er det bare med at bakke op og sørge for at købe billetter i forsalg og så videre. Jeg syntes også, det var en af Heavymetal.dk’s forpligtelser, at koncertkalenderen skulle dække alle landets små spillesteder. Der har været en virkelig lang årrække med ingen eller meget få metalkoncerter i Aabenraa, men det er der heldigvis nye kræfter, der nu laver om på med Tung Torsdag-konceptet. Det bliver hilst velkommen herfra.
Hvordan og hvor opstod ideen til Heavymetal.dk, og hvad var intentionen med sitet i starten?
Ideerne til et fedt, dynamisk ’go to’-site for alt omkring metalgenren begyndte at ulme i mit hoved, alt imens jeg sammen med Black Note både arrangerede metalkoncerter i NygadeHuset og indspillede plader med Aurora i Aabenraa Studiet med Jacob Hansen bag knapperne.
Der eksisterede på daværende tidspunkt nogle få metalwebsites med links til bandhjemmesider og lidt nyheder, men de var meget statiske, ikke særligt opdaterede og havde et lidt andet fokus, end jeg havde i tankerne. Clonemetal.dk havde et populært og vildt aktivt forum med en del brugere, men resten af sitet var, som jeg husker det, ikke særlig opdateret. Samt Danishmetal.dk, der, som navnet antyder, mest koncentrerede sig om dansk metal. Jeg havde en drøm om, at Heavymetal.dk skulle være så dynamisk som muligt – og køre så automatisk som muligt – drevet med en database, der bare skulle vokse med tiden med input fra både ’egne’ folk og brugere af sitet. Lidt som en slags leksikon, hvor der kunne linkes på kryds og tværs, og med bandprofilsider, som automatisk blev beriget med oplysninger, efterhånden som de blev anmeldt eller nævnt i nyheder. Jeg syntes også, der manglede et samlet overblik over alle metalkoncerter i landet, så en koncertkalender kom hurtigt på to do-listen.
Hvordan var processen med at etablere sig som Danmarks første (stadig eksisterende) online metalmagasin – var det en hård kamp at finde fodfæste?
Jeg havde på et tidligt stadie allieret mig med min bandkammerat og guitarist fra Aurora, Thomas Broberg, som er uddannet grafiker. Det var oplagt: Han stod for at lave alle de grafiske elementer til hjemmesiden og selve designet, og jeg gik i gang med at kode selve sitet. Det var før, CMS-systemer var særlig udbredt – jeg kendte i hvert fald ikke til dem, eller også tænkte jeg, det var meget bedre læring at lave alt helt fra bunden, så alle sider blev præcis, som vi gerne ville have dem. Jeg havde lært mig selv programmeringssproget PHP og databasesystemet MySQL og gik så i gang i en teksteditor (læs: Notepad og lignende). Det første Heavymetal.dk-logo blev lavet af en af mine tidlige onlinevenner fra BBS-dagene (før internet blev kommercielt tilgængeligt i Danmark).
Hvor absurd det end måtte lyde i dag, så havde vi fået nys om en nordtysk festival, Wacken Open Air, og ville så bruge mit nyligt indkøbte Heavymetal.dk-domæne som skalkeskjul for at blive akkrediteret og komme backstage til festivalen. På det tidspunkt havde sitet nemlig slet ikke noget reelt indhold endnu, men der var masser af ideer. Vi blev akkrediteret første gang til Wacken Open Air i 2000. Det var fedt – vi tog en flok derned og oplevede den fedeste festival, både hvad angik lineup og afvikling. Er der noget, tyskerne har styr på, så er det logistik og dimensionering af øludskænkningssteder. Den festival blev på en måde drivkraften til at knokle på. Det var stort pludselig at være i et pressemekka og møde flere af sine idoler og andet godtfolk, man kun havde læst om på pladecovers og i bladene. Her blev også ideen om videointerviews født – noget, som senere blev en feature på sitet. Der var ingen, der gjorde det, så hvorfor ikke?
En af vores allerførste samarbejdspartnere var Nordic Metal (som senere blev til Target Distribution). De sendte os fysiske promo-CD’er, vi anmeldte dem og kvitterede med en anmeldelse på sitet. Hurtigt kom der også interviews til, som fulgte naturligt i kølvandet på pladeudgivelser. Efterhånden fik vi kontakt til flere distributører, blandt andre VME, Intromental og Scanbox, og labels begyndte også at sende materiale til anmeldelse helt uopfordret. Maskinen var så småt i gang.
Med internettets indtog i 1990’erne gav det helt nye muligheder for medieverdenen – var det en medvirkende årsag til Heavymetal.dk’s opståen, eller ville vi i dag sidde med et fysisk magasin, hvis internettet ikke havde eksisteret?
Det var den, for mig, naturlige synergi mellem teknik og musik, der fødte ideen til at starte Heavymetal.dk. Det var jo en verden, der åbnede sig med internettet: Man kunne pludselig søge vidt og bredt om ens yndlingsbands, og jeg var hooked på at sætte det mere i system – på dansk.
De trykte zines som Metalized, Trechoma, NRG med videre kunne og kan noget helt særligt. Jeg køber stadig Metalized den dag i dag – der er et eller andet ved at læse et fysisk medie, især på det lille hus, heh. Jeg tror dog ikke selv, jeg dengang ville have haft mod på at starte et fysisk zine op.
’Multimedia’ ... et rigtig 90’erord, og netop med et webzine kunne vi udnytte også at lave video. Det var jo flere år før YouTube, som man nok ville bruge som platform i dag. Vi havde i perioden 2003-2008 DV-hjemmekameraet med til Wacken-festivalen og fik faktisk lavet en hel del videointerviews med blandt andre Cynic, Opeth, Nevermore, Dismember, Unleashed, Dissection, Emperor, Dimmu Borgir, Mnemic, Saxon, Mercenary, Cannibal Corpse og mange flere. Vores interview med George ’Corpsegrinder’ Fisher i 2007 endte faktisk med at gå viralt, efter nogen havde uploadet det til YouTube. Vores gode skribent Bjorn kom i interviewet til at spørge ind til, hvad han fik tiden til at gå med i fritiden. Det blev til et overflødighedshorn af World of Warcraft-anekdoter og meget farverige tilsvininger af modsatte race i spillet. Et spil, han fik rigtig meget tid til at gå med. Nogle år efter blev jeg formelt kontaktet af Blizzard Entertainment, som er skaberen af spillet. De ville meget gerne bruge nogle udklip af dette interview, som skulle vises live til BlizzCon 2011. Det fik de selvfølgelig lov til, så længe Heavymetal.dk-logoet blev vist. Det skulle efter sigende have været et hit, og de havde endda fået Corpsegrinder fløjet ind til konventet.
Hvordan så den første tid ud på Heavymetal.dk? Hvem var med i starten, og hvor havde I jeres fokuspunkter?
Promoskiverne begyndte nu løbende at dumpe ind af postkassen i bunker af varierende størrelse. Jeg havde, foruden programmering af funktionalitet på sitet, også opgaven med at scanne pladecovers på min flatbed scanner. Det var tit svært at finde covers online, fordi udgivelserne var så nye – vi fik dem jo oftest flere måneder før releasedato, da der skulle være tid til at både at gennemlytte og skrive anmeldelserne inden release. Derudover skulle alle stamdata registreres for både udgivelsen og bandet, samt label skulle oprettes, hvis det ikke fandtes i databasen i forvejen. Jeg har aldrig selv været den store skribent – det interesserede mig ikke, så samlet set skrev jeg kun tre pladeanmeldelser. Heldigvis havde vi allerede fra starten en flok gode skribenter med på holdet, alle fra lokalområdet: Anders Vestergaard (Omnio) og Claus Frølund (causa sui), henholdsvis guitarist og sanger i Aurora, samt Rene Chrestensen (Bjorn), som var bassist i Contempt, og Hans Langholz (Keitel), der var forsanger i hedengangne Disaster Area. Senere kom Gordon Thaysen (Goredon) med på holdet – vi havde spillet i band sammen tidligere. Min gamle barndomsven Søren Rastrup var ferm med et kamera, så han knipsede koncertbilleder og var med på Wacken, hvor vi også mødte de gode folk fra Heavyjam.dk – mediet, der senere blev til Devilution. Vi delte mange år fremover teltlejr backstage sammen med Dinesen, Kong Kent og de skiftende godtfolk, de havde med til at dække de mange koncerter. Festivalerne så jeg altid frem til – og husker tilbage på som værende nogle af de bedste stunder.
Det var intet problem at få udgivelserne afsat til anmeldelse. Vi fusionerede i et tidligt stadie i 2002 med Metalnation.dk, et site drevet af Fyrsten og DSW – et par herlige gutter – så nu havde vi også folk på Sjælland. De kørte med karakterskalaen 0-100 % stiv diller. Skulle man mon have adopteret den skala med over på Heavymetal.dk? Jeg tror egentlig, de var glade for at slippe for alt det administrative og i stedet koncentrere sig om at skrive om musikken.
Heavymetal.dk firmafest 2007
Fra venstre mod højre: Søren Rastrup (Satoren) / Søren Rosenlund Frimodt-Møller (SRFM) / Morten Gade Sørensen (MGS) / Hans Langholz (Keitel) / Rene Chrestensen (Bjorn) / Gordon Thaysen (Goredon) / Kenneth Iversen (Fyrsten) / Peter Husted Andersen (JugsEater)
Følger du stadig med i, hvad der sker på Heavymetal.dk?
Jeg følger absolut stadig med i dag, nok mest når artikler og anmeldelser bliver delt via Facebook, som jo er, hvor man skal ramme den bredere befolkning og låne folks opmærksomhed, hvis man er heldig. Jeg er utrolig imponeret over niveauet og engagementet blandt alle på holdet. Designmæssigt fik sitet en overhaling for år tilbage med et mere moderne udtryk og mere funktionalitet, men hvor al historikken blev bevaret. Det var supergodt gået, så stor ros for det. Jeg bliver sgu også stolt, når man ser sit hjertebarn nævnt eller refereret til blandt andre etablerede medier, på plakater som arrangør eller medarrangør.
Er der noget, du gerne vil tilføje her til sidst?
Claus (Witchstar), som i dag er chefredaktør på Heavymetal.dk, var ’almindelig’ bruger af sitet fra 2006, hvorefter han blev skribent sammen med sin bror omkring 2008. Han har altid været fuld af gode ideer, drive og har altid lagt mange kræfter i. Der gik ikke lang tid, før han blev nyhedsansvarlig og senere promoansvarlig. Mine egne prioriteter havde over tid ændret sig: et krævende fuldtidsarbejde, trommeslager i flere bands, familiefar til to små børn og en periode, hvor disse fokuspunkter og skiftende kontekster begyndte at sætte sig i kroppen som stress. Jeg kunne ikke længere leve op til mine egne – og andres – krav i forhold til kvaliteten af sitet, som efterhånden var blevet en større maskine, der var ved at gå i stå på grund af mig, så jeg måtte gøre noget. Jeg var derfor en lettet mand, da Claus med sin ildhu tilbød at overtage hovedroret og virkelig til den dag i dag både har udviklet sitet, nye koncepter og håndteret den daglige drift sammen med masser af gode folk, der leverer en kæmpe indsats af kærlighed til metallen. Ingen nævnt, ingen glemt. Jeg har altid tænkt Heavymetal.dk som et site drevet af frivillige ildsjæle, ikke som en kommerciel maskine. Jeg er derfor stadig indehaver af domænet og hoster sitet omkostningsfrit, så længe der er ildsjæle til ...
Endnu en gang tusind tak for at svare på spørgsmålene!