Top-5 powermetal-albummer – 2023
Af gammelt jern smedes nye våben
I 2022 udgav store, veletablerede powermetal-navne som Blind Guardian, Hammerfall og Sabaton nye studiealbummer, og disse fik da også en plads på årets udgave af vores top-5 over powermetaludgivelser. Her i 2023 var flere andre etablerede bands også på banen med nyt materiale, men det var slet ikke så overbevisende som de udgivelser, der kom fra mindre bands. Karakteristisk for pladerne på denne top-5 er, at de udvalgte grupper blander powermetallen med elementer fra andre genrer, hvilket puster nyt liv i denne til tider udskældte musikstil og åbner den for et bredere publikum.
5. plads: Crom – The Era Of Darkness
Croms fjerde studiealbum, The Era Of Darkness, er en solid omgang episk powermetal, der med metalliske guitarhooks, en fyldig vokal og iørefaldende melodier giver lyst til at tage på togt og erobre fjerne riger. Den sydtyske kvintet disker altså op med majestætiske hymner af fineste slags, der både lyrisk og auditivt skaber en perfekt balance mellem melankoli og heltemod. En særlig rolle i denne sammenhæng spiller frontmand Walter “Crom” Grosses stemme, der i modsætning til den typiske powermetal-vokal er mindre highpitchet og til tider mere rå. Bandet opnår dog stadig en vis harmoni og melodiøsitet igennem den lagdelte opbygning af koret.
4. plads: Silverbones – Brethren of the Coast
På bandets andet album, Brethren of the Coast, giver den italienske kvintet Silverbones lytteren rendyrket oldschool power, der vil noget. Her er det særligt samspillet mellem guitar og trommer, der er helt exceptionelt og giver pladen et energisk og prægtigt udtryk. Yderligere lykkes det bandet at forene sin powermetal-klang med maritime melodier, der understøtter det piratinspirerede lyriske univers og virkelig giver lyst til at sejle op ad åen eller svinge træbenet. Og i forhold til forgængeren, Wild Waves fra 2016, er der sket et enormt spring i kvaliteten, hvor produktionen ganske vist stadig er upoleret, men tekster og musikalsk kunnen er forbedret kraftigt.
3. plads: Elvenking – Reader of the Runes – Rapture
Episk, storladent og stemningsfyldt – sådan kan man bedst beskrive italienske Elvenkings ellevte studiealbum. Det tilgodeser fans af både folk- og powermetal-genren, da elementer fra begge bidrager til dette dynamiske og medrivende mesterværk. Således skaber aggressiv growling og melodisk clean sang, billedskønne violinpassager og sublime guitarsoli samt monumentale orkestreringer og lette, akustiske introer et facetrigt slutprodukt, der bliver bedre og bedre for hver gennemlytning. Og hvis det ikke er nok at høre pladen til bevidstløshed, kan du kan se frem til et besøg af Elvenking ved Udgårdsfest 2024, der også er bandets første koncert på dansk jord nogensinde!
2. plads: Owlbear – Chaos to the Realm
På Chaos to the Realm formår de amerikanske powermetal-debutanter fra Owlbear at indkapsle alt dét, man som fan af gammeldaws episk powermetal kan drømme om. Det skorter altså hverken på en kraftfuld, melodiøs vokal, hårdtslående guitarsoli eller buldrende trommer, der alle får lov til at skinne i en formidabel produktion med kant. Især bandets vokalist, Katy Scary, er værd at bide mærke i, da hendes stemme ganske vist ikke er stereotyp powermetal-agtig, men til gengæld helt unik og passer perfekt til Owlbears musik, der er US-power krydret med elementer af speed metal og oldschool heavy metal. Og i kombination med de formidable sangtekster inspireret af blandt andet D&D, Final Fantasy og Pirates of Dark Water er denne plade en sand gave til powermetal-verdenen.
1. plads: Feuerschwanz – Fegefeuer
Fegefeuer markerer uden tvivl et nyt kapitel i Feuerschwanz’ karriere både med en (lidt) mere seriøs tilgang til musikken og et genremæssigt skift fra Bierzelt-folkrock til storslået powermetal – og det klæder dem i den grad! Meget af bandets identitet som folk metal-band med deres ubarmhjertige sækkepibe, virtuose violinpassager og tekster med et lille glimt i øjet har de dog bibeholdt, og det hele går op i en højere enhed, når disse kombineres med famøs guitarlir, imponerende trommearbejde og en vidtspændende vokal. Dermed har vi at gøre med en plade, der genremæssigt giver lytteren en varieret og alsidig lytteoplevelse, der strækker sig fra powermetal med rock-schlager-flair over folk metal til tunge og mørke toner. Og med et album af så høj kvalitet sætter Feuerschwanz sig selv på power-landkortet og beviser, at de er mere end en flok halvperverse middelalder-gøglere.
Boblere
Andre af årets power metal-højdepunkter er samlet på denne ultimative 2023 power-playliste med blandt andet Megaton Sword, Bloodbound og Narnia.