Interview med Slægt
Interview med Slægt
Som optakt til Night of the Black Attack 2.0, fik vi en snak med de fire aktuelle bands, om deres syn på den danske metal scene, hvem de ser som værende det nye håb indenfor dansk black og meget andet. Det tredje interview er med Slægt.
Black metallen har fået en renæssance på det seneste, og vi ville gerne være med til at skabe yderligere fokus på en genre, der ellers var dømt ude. Derfor satte vi gang i Night of the Black Attack sidste år. Men føler I jer som en del af opsvinget, eller er det et individuelt udtryk?
Vi går ud fra, at black metal altid har været “inde” i de kredse, der tager den seriøs. Dét, der kan ses som et “opsving”, skyldes, at der inden for de seneste 5-10 år er kommet ekstra bevågenhed omkring den med diverse film, bøger, mediefokus mv. og generel gentrificering og normalisering af noget, der i princippet ikke bør være for alle/ufarligt. Vi føler os ikke som en del af dette (omend vi har vores “samtidige”), da vi ville gøre, hvad vi gør, uanset hvad der er mest trendy for tiden.
Hvis I nærstuderer det hjemlige miljø, hvem mener I så kan kaldes for pionerer inden for genren?
Mercyful Fate. De var ikke det første band, der sang om djævelen, men de (læs: King Diamond) var de/den første, som mente hvert et ord af, hvad der blev sunget. Dette har haft enorm indflydelse, primært uden for landets grænser. Det er nok de færreste herhjemme, der indser, at Mercyful Fate er det eneste danske band, der rent faktisk har haft en reel og vidtrækkende kunstnerisk indflydelse på heavy metals udvikling, for ikke at sige det eneste danske band i det hele taget, som store udenlandske (og på sin egen vis vigtige) kunstnere har ladet sig inspirere af.
Vi kender alle sammen ”The Big Four” inden for thrash. Men kigger vi på black metal, hvem ser I som værende de tilsvarende sværvægtere og hvorfor?
For at gøre det kort:
Bathory – ekstremt obskur og mørk atmosfære.
Mercyful Fate – en seriøs tilgang til satanisme.
Celtic Frost – en seriøs tilgang til mørk spiritualitet (hvilket ikke er det samme som satanisme) og et meget bombastisk udtryk i lyden.
Venom – ikke nok med at de navngav genren, så var de rå. De gav det indtryk, at de mente, hvad de sang om (hvilket de så ikke gjorde, fandt man ud af senere), og derudover antog de dæmonaliasser, hvilket forstærkede mystikken.
Dette er måske en lidt kort/hurtig skitsering, og det kan måske undre, hvorfor visse bands ikke er medtaget. Man kunne godt gøre det lidt mere specifikt og eventuelt lave en norsk Big Four, og den ville se således ud: Mayhem, Burzum, Darkthrone og Ulver.
Stort set alle anmeldelser, jeg har set af jer, påpeger, at jeres musik ofte lyder som et mix af klassisk rå black metal og så Iron Maiden. Hvad tænker I selv om denne sammenligning?
Nogen folk kan høre Motörhead i, hvad vi laver, nogen kan høre Grand Belial’s Key, nogen kan høre utroligt meget tidlig In Flames, nogen kan høre folk og post-punk osv., osv. Det kommer helt an på, hvilken referenceramme folk har, i forhold til hvad de hører i vores musik. Folk kan sammenligne os med, hvad de vil. Vi lytter til den musik, vi lytter til, og laver den musik, vi laver. Hvad folk får ud af det, er de selv herre over.
Slægt er stadig et ret nyt band, men trods det virker det til, at I har taget Danmark med storm. Hvad tænker I, at denne hurtige succes skyldes?
At vi kommer med ærlighed og kvalitet og ikke forsøger at kopiere nogen eller noget fra uden for landets grænser. Vi ser indad og laver den musik, vi SKAL lave. Det, tror jeg generelt, er savnet herhjemme, hvor alt for mange vægter stil over substans.
Jeres numre er, som udgangspunkt, ret lange. Hvad skyldes det?
De har den længde, de skal have. Det er vi ikke herre over. Det er sangene, der bestemmer, hvor lange de skal være.
Hvad inspirerede jer i første omgang til at lave præcis den slags musik, som I laver?
At føle sig utroligt malplaceret i dette såkaldte fysiske rum, der kaldes for kosmos.
Hvad er, baseret på jeres erfaringer, det bedste råd, man kan give til eller få som et upcoming dansk metalband?
- Isolér jer så meget som muligt, og sørg for ikke at vide, hvad der rører sig på “scenen”.
- Lyt til al slags musik, og prøv at undgå at lytte til den type musik, som I selv laver.
- Læs bøger, se film, gå i teatret. Oplev noget. Der skal noget ind, før der kan komme noget ud.
- Lad være med at skrive om ting, man ikke har oplevet. Der skal følelser bag ordene.
- Sørg for at fokusere på at lave god musik fremfor at have en kæmpe presence på sociale medier. Der er ingen, der er interesseret i en video fra øvelokalet, hvis man ikke skriver nogen gode sange.
- Vær ærlige, og sørg for at have gode riffs.
Hvad er planerne for Slægt i 2018? Kan vi fx forvente en opfølger til Domus Mysterium?
Vi arbejder på en masse ting, som nok skal offentliggøres, når tiden er inde. Så vi kan ikke løfte sløret for noget nu – andet end, hvad der allerede er offentliggjort: Vi skal på en 17-dages europaturné med Venenum fra Tyskland i februar næste år.