Metalsnobbens Hjørne - Heilung Øl, Heilung Mjød & Copenhell Gin
Det er mørkt, det er koldt, vi skal helst blive hjemme, tage dem med ro og holde os for os selv. Ergo er det det perfekte tidspunkt til at lukke op for alt, hvad barskabet indeholder, og ellers bare gå i gang med at smage alt fra A-Z.
I den forbindelse er vi her på Heavymetal.dk så heldige at være kommet i besiddelse af både øl, mjød og gin – takket være Mjødgård (et mikrobryggeri, som er specialiseret fra Dalby med fokus på autenticitet og kvalitet) og Copenhell (en lille festival på Amager). Helt præcist drejer det sig om den øl og mjød, som Mjødgård har lavet i samarbejde med Heilung, og den gin, Copenhell lancerede tidligere på året – nemlig Black Cask.
Så lad os da komme i gang – og skål!
Heilung Alu 8/10
Alu er, trods sit nordiske navn, en stolt belgisk herre. En belgisk trippel på 8,5 % tilsat diverse urter som mosepors og mjødurt og slutteligt honning fra Stevns. Ergo har formålet været at lave en øl, der skulle emulere mjød – vi er virkelig dykket ned i den oldnordiske bryggerkultur, men når der nu også står ”Heilung” med store fede bogstaver, så burde dette komme bag på lige præcis ingen!
Øllet har en smuk ravgylden farve, som bestemt ikke er gennemsigtig. Skummet er tykt og efterlader nogle flotte gardiner samt masser af perlende bobler, der vidner om den seriøse overgæring. Næsen er fyldt med stærke noter af karamel og kandis samt vage antydnigner af lyng. Smagen er frisk med en mild syre og en tung sødme allerbagerst i ganen – det er en forholdsvis kompleks smag, og jeg kan ikke rigtigt pege på en lignende øl, hvilket jeg tænker skyldes den unikke blanding af urter. Men hvis jeg endelig skulle tvinges til at lave en sammenligning, så vil jeg nok pege på en barleywine, for der er klart nogle af de samme tunge smagsnoter.
Med sine næsten ni procent, er dette bestemt ikke en ”bælleøl”, medmindre det naturligvis skal være en kort aften. Det er en øl, hvor hver en tår bør nydes, og man bør virkelig sørge for smage på øllet, så man får samtlige nuancer med.
Alt i alt er Alu en velsmagende og flot øl, og det er tydeligt, at det er kompetente brygmestre, der står bag – især når man tænker på, at band-alkohol ofte er mere spas end kvalitet – hvilket ikke er tilfældet ved netop denne øl. Bravo.
Heilung Mjøðr 7/10
Jeg kan rigtigt godt lide mjød og har derfor drukket en hel del af det. Både med og uden alverdens former for urter, frugter og bær. Men trods al min erfaring, så har jeg aldrig smagt en mjød som Mjøðr. Der er naturligvis honning og mjødurt i, det er klart, men showets stjerne, og derfor det element, der giver denne mjød sin helt særlige karakter, er hamp. Når man tænker på det koncept, som Heilung kører med, er det jo soleklart, at de ville benytte sig af hamp som en nøgleingrediens i deres mjød.
Nu har jeg aldrig nydt hamp, så om Mjøðr har nogle smagsnuancer tilfælles med Peter Belli-cigaretter, ved jeg simpelthen ikke, men jeg ved, at jeg aldrig har smagt noget som netop denne mjød.
Mjød, primært bestående af honning, er ofte en ret sød sag – det er klart, og ganske vist er der en hel del sødme at komme efter i Mjøðr, men sødmen bliver ret hurtigt skåret midt over af den helt specielle eftersmag, som jeg antager, er hampen. Noter af græs, kandis og lakridsrod melder sig på banen, men samtidig er der en helt unik eftersmag – og duft – som får mig til at tænke på lange gåture i regnvåde efterårsskove.
Det er i sandhed en ubeskrivelig smag – hvilket ikke er en brugbar sætning i en anmeldelse, det erkender jeg fuldt ud, men det er nu engang sådan, det er.
Mjøðr er måske ikke den bedste mjød, jeg har smagt. Jeg tror, man skal sætte mere pris på den særprægede smag end jeg for virkelig at elske dette produkt. Men det er – absolut – den mest unikke og spændende mjød, jeg har smagt, og ligesom Alu er denne skabt af dygtige brygmestre, der ved, hvordan man laver et topprofessionelt produkt.
Black Cask 5/10
De sidste otte-ti år har virkelig stået i ginnens tegn her i Danmark. Vi har i den grad taget enebærrene til os, og de fleste barskabe herhjemme bugner af Hendricks, Four Pillars, Hernö og Malfy – væk er Tanqueray, Gordons og Finsbury (føj for Satan!). Der er også opstået en sand myriade af danske ginner, så at Copenhell da også lige skulle producere en gin, ja, det lå jo i kortene. Tilbage i februar anmeldte jeg den rom, Död Mands Kiste, som festivalen også stod bag. Og selvom den var udmærket, var jeg ikke specielt imponeret over den, derfor er det spændende at se, om deres gin er mere i min smag.
Generelt har jeg nydt betydelig mere gin end rom, og det viser mit eget barskab da også – ergo er jeg ikke helt lige så meget en novice, når det kommer til gin, som jeg var, da det gjaldt rom.
Black Cask er lavet i samarbejde med Copenhagen Distillery, der laver fremragende produkter som eksempelvis deres laurbærgin. Og netop lige den gin er bestemt ikke irrelevant, når nu vi sidder med Black Cask, da begge ginner har en del ingredienser tilfælles, bl.a. netop laurbær samt angelika (også kendt som kvan). Nu har jeg desværre ikke en Copenhagen Bayleaf Gin hjemme, for det kunne være sjovt at teste de to overfor hinanden.
Black Cask dufter både frisk og af urter med masser af laurbær, rosépeber og enebær i næsen – den dufter frisk og af sensommer i Danmark. Den dufter af lange, solrige aftener og bøffer på grillen i godt selskab. Smagen er forholdsvis parfumeret og med lange noter af sort peber og lakridsrod, og jeg tænker, den derfor skal parres med en forholdsvis mild og smagsneutral tonic, ikke noget med en masse sydhavsfrugter eller fennikel, men noget mildt, med måske lidt agurk og lime til at komplimentere selve ginnen. For selvom næsen har masser af karakter, så er selve smagen relativt mild og anonym – så den kunne nemt drukne, hvis den parres med en dominerende tonic.
Black Cask og Död Mands Kiste har de samme problemer, nemlig mangel på karakter og gennemslagskraft. Det er ikke en dårlig gin, men sammenlignet med andre ginner i samme prisleje, så kan man godt få den tanke, at det her mere handler om et firma, der ved, at man kan sælge alt, hvis man sætter sit navn på det, fremfor et firma, der gerne vil skubbe et suverænt produkt på gaden.
Så skål, da!
Slutteligt skal vi da have et stykke musik, så derfor har jeg forsøgt at skabe en playliste, hvor både vikinger og festivaldeltagere kan mødes, skåle og være glade – så skænk op, tryk play og skål! https://open.spotify.com/playlist/0rmpqROnqQiFlqDxIshsws?si=1bb2cd0c19694e49
Kommentarer (2)
Karsten Kolort
Ska du ha agurk?
Hvad fanden er det for noget fis. Rigtige mænd drikker bajer, -masser af bajer.
Johnny Madsen
Komadibavser
Kom så madibavser. Alt andet vil blive betragtet som det rene og skære pengepugeri.