Hasan Jensen / Homage Photography
Det er sjældent, at jeg er taget til en koncert torsdag aften, når jeg har skullet op på arbejde dagen efter, men med Alestorm var der plads til en undtagelse. Jeg havde forberedt mig på et fyldt Voxhall med publikummer klar til fest, og oh wow, hvor var det fyldt – jeg har endnu ikke oplevet Voxhall så proppet med mennesker, som det var denne aften. At det var torsdag, havde alle vist glemt, for folk var kommet for at rive stedet ned til skotsk piratrock!
Bootyard Bandits
Jeg var ikke forberedt på, hvad jeg gik ind til med Bootyard Bandits. Jeg ved virkelig ikke, hvem jeg havde forventet at opleve som opvarmning for Alestorm, men dette band passede perfekt ind. Med en banjo på armen af den ene musiker og en anden iført en T-shirt med skriften “I H8 Banjo” var der lagt op til musikalsk sjov og spas på scenen forud for aftenens hovednavn. Gimmicks som T-shirten og de oppustelige kaktusser i baggrunden skabte en fantastisk atmosfære, og det var ikke kun mig, som kunne mærke det; alle på Voxhall var klar til at feste fra start.
“The heavy metal banjo” udgjorde essensen af det country-druk-rock, som Bootyard Bandits efter min mening spiller. Med numre som “M.I.L.F.”, “Ladie’s Man” og “Hoedown Showdown” var der både en seriøsitet i udtrykket på scenen mikset med en mere useriøs side i teksterne – hvilket er helt fantastisk sammensat med Alestorms udtryk.
Skálmöld
Jeg havde på en eller anden måde misset, at Skálmöld skulle opvarme denne aften, og hold op, hvor blev jeg glad, da jeg stod foran scenen og ventede i spænding på det islandske vikinge- og folkemetalband. Lige så useriøse som Bootyard Bandits’ tekster virker, lige så seriøs er Skálmölds musik. Kombinationen af aftenens tre bands var helt perfekt: noget let og humørskabende til at sætte stemningen, et band i en anderledes genre til at åbne publikums horisont og en afslutning med et hovednavn, som nok er et af de bedste i verden til at holde en fest.
Det mest utrolige og interessante ved Skálmöld er deres evne til at skabe de mest imponerende harmonier (og disharmonier) under et liveshow, der lyder mindst lige så godt som – hvis ikke bedre end – på skiven. Bandet består af hele seks mand, som alle har en mikrofon, og alle kan synge. Det beviste de torsdag aften, og hvis jeg skal være helt ærlig, så glemte jeg faktisk en smule, at jeg var kommet for at se Alestorm, for jeg ville lige så gerne have brugt en hel aften på at lytte til Skálmöld. Specielt numrene “Narfi” og “Kvaðning” ramte mig det helt rigtige sted, og jeg var temmelig tryllebundet gennem liveoplevelsen af islænderne.
Alestorm
Mens vi ventede på, at Alestorm indtog scenen, var der Queen i højttalerne, og festen fortsatte blandt publikum. Vi har alle oplevet, at der bliver sunget med på sange, som vi alle kender, men torsdag aften blev der ikke blot sunget med, nej, der blev skrålet med på fuldt drøn fra stort set alle de samlede på Voxhall.
Da først Alestorm gik på scenen kl. 22.20 efter en times trance med Skálmöld, var publikum helt klar til at feste (hele vejen til lørdag morgen!). Første nummer, vi fik lov til at synge og danse med på, var “Keelhauled” – og så var piratfesten ellers i gang. Efter “Alestorm” og “Magnetic Storm” kom “Mexico” på, og da jeg spejdede ud over publikum, kunne jeg se, at mange havde ”Mexico”-bandmerch på, så det var en sang, som folk forventede at høre – og da frontmand Christopher Bowes spurgte, om publikum var kommet for at feste, var konklusionen ikke til at tage fejl af.
Op til koncerten havde jeg gået og tænkt lidt over, om Alestorm nu også kunne sejle skibet i havn på et koncertvenue i stedet for på en festivalscene, som indtil torsdag var det eneste sted, jeg havde oplevet dem. Min frygt fik lov at gå planken ud og blive spist af blodtørstige hajer. På trods af at det, som nævnt flere gange, var torsdag aften, og mange af de deltagende nok skulle op på arbejde dagen efter, var stemningen lige så høj som efter 10 timers druk og musik på Copenhell sidste år.
Et hav af crowdsurfere og nogle numre senere kom forsanger CJ Handsome fra Bootyard Bandits på scenen i selskab med Beef Guy, som du helt sikkert kender, hvis du er bekendt med Alestorm. Sammen spillede de Alestorms covernummer af “Hangover”. Med en masse hi-hi-ho og hi-hi-heys sluttede Alestorm af med manér og kaldte os alle røvhuller og spillede nummeret “Fucked With an Anchor”, og hvis jeg ikke tager meget fejl, sluttede aftenen ikke for mange publikummer før meget, meget senere…
Konklusion
Skálmöld kunne have fået 10/10 for en fuld koncert (dvs. som hovednavn); i min optik var de aftenens bedste band og overstrålede hovednavnet, selvom der ikke var noget negativt at komme efter hos hverken Bootyard Bandits eller Alestorm. Men jeg vil sige, at hvis du er til festmetal og en masse øl, skal du sørge for at komme til en Alestorm-koncert mindst én gang i dit liv.
Sætliste
- Keelhauled
- Alestorm
- Magnetic North
- Mexico
- Over the Seas
- The Sunk'n Norwegian
- No Grave but the Sea
- Nancy the Tavern Wench
- Rumpelkombo
- 1741 (The Battle of Cartagena)
- Hangover (Taio Cruz cover)
- Pegleg Potion
- Bar ünd Imbiss
- Captain Morgan's Revenge
- Shipwrecked
- Drink
- Wolves of the Sea (Pirates of the Sea cover)
- Fucked With an Anchor